Köra bil i Spanien

Tips för dig som ska köra bil i Alicante, Spanien
Tips när du ska hyra bil

Spanien har generellt god standard på sina vägar, särskilt de större motorvägarna. Spanien har högertrafik, och i övrigt ganska lik lagstiftning som den svenska. Det finns dock några saker att tänka på när man kör bil i Spanien, till exempel att det är förbjudet att tala i mobil under tiden som man kör om man inte har handsfree. Det är lag på att man har bälte på sig både i bak- och framsätet, och man måste ha två varningstrianglar i bilen som man sätter framför och bakom bilen vid en eventuell olycka. Man ska också ha en reflexväst tillgänglig, samt extralampor.

På motorvägar är hastighetsbegränsningen 120 km/h, på landsväg 90 km/h och i tätort 50 km/h, om inget annat anges. Viktigt att tänka på är att personer som inte har uppehållstillstånd i Spanien ofta måste betala eventuella böter direkt i kontanter, och att man riskerar att få sin bil beslagtagen om man inte har möjlighet till detta.

För att få hyra bil i Spanien måste man ha fyllt 21 år, och ibland krävs också att man haft körkort i ett till två år. Vissa företag tar också ut en extra avgift om den som hyr bilen är under 25 år. När man kör sin hyrbil måste man förutom ovan nämnda saker även ha med sig försäkringsdokument och hyreskontraktet för bilen.

hit counter